Afecțiunile parodontale

O multitudine de bacterii sunt prezente în cavitatea orală zi și noapte. Aceste bacterii pot cauza halitoza (respirația urât mirositoare) și boala parodontală.

Simptomele alarmante sunt:

 • înroșirea și sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar, a folosirii aței interdentare sau atunci când sunt consumate alimente tari (mere);
 • creșteri repetate de volum ale gingiilor;
 • halitoza (respirația urât mirositoare) sau un gust metalic persistent în gură;
 • recesiuni parodontale (retragerea gingiilor) ce rezultă într-o alungire aparentă a dinților;
 • apariția pungilor parodontale adânci între dinți;
 • mobilitate dentară sau chiar pierderi dentare;
 • lipsa durerii.

Cu cât rata acestei boli crește, apar tot mai multe complicații serioase ale stării generale. S-a stabilit, după numeroase cercetări că există o legatură importantă între afecțiunile parodontale și:

 • creșterea incidenței infarctului de miocard;
 • creșterea incidenței accidentelor vasculare cerebrale;
 • nașterea prematură;
 • greutatea mică la naștere a fătului;
 • diabetul zaharat;

Cercetările au dovedit ca boala parodontală are și o componentă genetică, ereditară. De aceea, dacă cineva din familia dumneavoastră suferă de această afecțiune, toți membrii familiei trebuie să solicite medicului stomatolog o consultație pentru stabilirea statusului parodontal.

Care este cauza acestor afecțiuni?

Este vorba de infecții generate de diverși microbi. Unul dintre factorii cei mai importanți care favorizează acțiunea acestor microbi este prezența tartrului și a plăcii bacteriene.

Tartrul (sau, popular, piatra) este alcătuit în mare parte din săruri de calciu din salivă care se depun pe dinți, foarte asemănător depozitelor de calcar de pe chiuvetă sau vase de bucătărie. Tartrul se depune în special pe fața internă a dinților de jos și pe fața dinspre obraz a molarilor superiori și are inițial o culoare alb-gălbuie, fapt ce îl face mai puțin observabil, iar apoi se colorează în maron sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotină la fumători.

Cum favorizează el acțiunea microbilor? Simplu. Tartrul este poros, constituindu-se într-o „locuință” ideală pentru bacterii. Bacteriile „mănâncă” din parodonțiu, iar tartrul se depune în continuare în locul acestuia, procesul continuând ca un cerc vicios.

Placa bacteriană este o prezența și mai „ocultă” în cavitatea bucală. Ea este alcatuită din resturi alimentare și alte detritusuri, care alcătuiesc un depozit moale, alb-transparent, pe dinți. Aceste depuneri se pot înlătura doar printr-un periaj riguros și corect efectuat.

Faceți un experiment foarte simplu: spălați-vă pe dinți cum stiți mai bine și apoi aplicați o soluție de albastru de metil. Veți vedea, foarte probabil, o colorație albastră și pe dinți. Aceea este placa bacteriană devenită vizibilă. Îndepărtați-o prin periaj și repetați experimentul până când vă veți spăla pe dinți eficient. (Este bine totuși să știți că prin acest experiment veți obține și o frumoasă limbă albastră; culoarea dispare treptat.)

Ce putem face pentru a preveni sau trata afecțiunile parodontale?

Ne adresăm acum celor care nu au semne manifeste de îmbolnăvire parodontală. În primul rând trebuie să mergeți la medicul stomatolog pentru un consult și o evaluare inițială. Alături de remedierea celorlalți factori favorizanți (dinți lipsă, probleme ale felului în care mușcați, dinți înghesuiți etc.), medicul va înlătura tartrul printr-o procedură simplă denumită detartraj, care constă în curățarea dinților cu un instrument de mână sau cu un instrument cu ultrasunete, care dislocă tartrul de pe dinți.

Orice detartraj este urmat de o sedință de periaj profesional, cu o perie rotativă și o pastă specială sau cu un aparat care sablează cu bicarbonat suprafața dentară și care elimină și ultimele resturi și lustruiește dintii, întârziind astfel viitoarele depuneri de tartru. Apoi, un detartraj complet se va efectua cu ocazia controlului stomatologic la fiecare șase luni.. Trebuie curățați toți dinții, indiferent dacă se văd sau nu urme de tartru cu ochiul liber.

La fel de important este să vă spălați pe dinți în fiecare dimineață și seară, după o metodă pe care v-o poate arăta stomatologul dumneavoastră. Este foarte important ca metoda de periaj să fie una corectă, deoarece prin mișcări greșite periajul poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv. Ca mijloace auxiliare de igienizare puteți folosi ața interdentară sau periuțele interdentare și ape de gură cu efect antiseptic. Pacienții cu dinți sau gingii sensibile ar trebui să utilizeze periuțe de dinți cu peri moi.

În ceea ce privește pacienții cu afecțiuni parodontale manifeste, este evident că ei trebuie să se adreseze foarte repede unui medic stomatolog, care va alege tratamentul adecvat.

Ca și tratament se pot realiza următoarele manopere:

 • clătiri orale cu solutii pe bază de clorhexidină;
 • detartraj supragingival;
 • surfasaj radicular;
 • administrare generală de antibiotice;
 • chirurgical: chiuretaj parodontal în câmp deschis, acoperirea recesiunilor parodontale;

 

Programări

Dr. Laura Dorobanțu

0721 808 339

Dr. Iulian Dorobanțu

0722 271 772
0740 815 733

Dr. Cornelia Teodorescu

0742 588 370

Adresă

Splai Bahlui nr. 31, bl B4, parter, Iași, România
Facebook