Sănătatea dentară la copil

Dinții de lapte trebuie păstrați sănătoși de la început pentru că ei sunt în raport strâns cu dinții permanenți. Dinții de lapte se formează în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină și la naștere copilul prezintă 20 de dinți bine dezvoltați localizați în maxilare. Erupția dentară începe la 6 luni și se încheie la circa 2-3 ani. Dinții de lapte au un rol important în alinierea dinților permanenți. Dacă ei se pierd prea devreme apar modificări și tulburări atât în dentația de lapte cât și în cea permanentă. De aceea se impune menținerea lor până la perioada normală de exfoliere. Dinții de lapte sunt precum copiii: au nevoie de ingrijiri speciale pentru că smalțul este mai moale și mai subțire.

 

Igiena orală trebuie instituită încă de la naștere. Chiar înainte de erupția dentară, curățați gingiile copilului după fiecare masă cu ajutorul unui tifon înmuiat în apă. Odată cu apariția dinților, puteți folosi o periuță de dinți cu păr moale și pastă de dinți fluorurată de dimensiunea unui bob de mazare. La vârsta de doi sau trei ani, copilul poate fi deja invățat tehnici corecte de periaj. Programați-vă copilul la controale dentare chiar de la vârsta de un an. Vizitele periodice vor deveni pentru copil o obișnuință și îl vor ajuta sa scape pe viitor de frica de medicul stomatolog.

Iată câteva sfaturi legate de menținerea sănătății orale la copiii dumneavostră:

 • dieta (alimentația) echilibrată este foarte importantă pentru dinți și gingii: copii au nevoie în special de calciu pentru rezistența dintilor (lactate);
 • se recomandă rezervă în ceea ce privește consumul de dulciuri, snacksuri;
 • mese la ore regulate pentru a evita expunerea constantă la substanțe cariogene;
 • vizite la stomatolog cât mai devreme, încă de la erupția primilor dinți;
 • încurajați periajul dentar de cel puțin două ori pe zi.

Dezvoltarea și îngrijirea dinților – ce trebuie să stiți:

 • dinții de lapte (temporari) sunt in număr de 20 și erup în totalitate în jurul vârstei de 3 ani, ordinea lor de apariție fiind diferită;
 • dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani începând cu primul molar și incisivul central inferior. Procesul continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții au cel puțin 28 de dinți permanenți și cel mult 32 (incluzând molarii 3 – maselele de minte);
 • spălarea pe dinți se recomandă de două ori pe zi;
 • schimbarea periuței se recomandă o dată la 3 luni;
 • cereți medicului stomatolog recomandări cu privire la suplimentele fluorurate care se pot administra copiilor. Studiile au dovedit eficiența ridicată a acestor produse în prevenirea apariției cariilor.

Obiceiurile vicioase cum ar fi sugerea degetului, a buzelor, a obrajilor, respirația orală au fost observate la mulți copii. Aceste obiceiuri pot cauza malpoziții dentare. Ele pot fi corectate prin aplicarea unor aparate speciale de către medicul ortodont.

Începând cu vârsta de 3-4 luni vizitele la medicul stomatolog sunt necesare și foarte importante pentru copil. Odată cu apariția dinților poate apărea și caria dentară. O formă gravă de carie dentară este caria de biberon. Bebelușii nu trebuie sa doarmă cu biberonul în gură pentru că zaharurile din lapte, ceai provoacă demineralizare și carii dentare.

Cariile dinților de lapte au o evoluție mai rapidă, ajung mai repede la pulpa dentară și apare durerea. De asemenea infecția poate afecta dintele permanent subiacent.

Medicul stomatolog poate preveni apariția cariilor la dinții de lapte și permanenți folosind:

 • sigilarea șanțurilor și fosetelor dinților: nedureroasă, ieftină, nu afectează strunctura dentară și protejează dinții de carii. Sigilarea este o metodă de prevenire a cariei dentare. Pe fața ocluzală (cea cu care mestecăm) a dinților laterali, există un relief alcătuit din niște proeminențe (cuspizi), delimitate de mici șanțuri și fosete (gropițe). Aceste șanțuri și fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum și a calității smalțului la acest nivel, se dezvoltă cu predilecție cariile. Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare. Sanțurile și fosetele sigilate vor avea, în loc de forma inițială, în „V”, un profil rotunjit, ca un „U” deschis, facilitând astfel curățirea și împiedicând retenția resturilor alimentare și atacarea smalțului dentar. Sigilarea se face atât la dinții temporari (de lapte), cât și la cei permanenți imediat după ce au erupt. Vor fi sigilati doar dinții care nu prezintă carii dentare, după ce vor fi curățați prin periaj profesional.
 • aplicațiile de fluoruri se realizează într-o singură ședință, o dată la 6 luni pentru a crește rezistența dintelui la carie.

Vizitele regulate la medic sunt șansa prevenirii problemelor dentare. Copiii cu dinți sănătoși pot mesteca bine, vorbi clar, avea zâmbete frumoase.

Programări

Dr. Laura Dorobanțu

0721 808 339

Dr. Iulian Dorobanțu

0722 271 772
0740 815 733

Dr. Cornelia Teodorescu

0742 588 370

Adresă

Splai Bahlui nr. 31, bl B4, parter, Iași, România
Facebook