Sensibilitatea dentară

Ce este sensibilitatea dentară?

Atunci când gingiile se retrag de pe dinte, lăsând descoperită o porțiune din rădăcină sau smalțul dinților este îndepărtat de pe suprafața dintelui, țesutul din interior (dentina) este expus mediului cavității bucale. Dentina conține o multitudine de canale microscopice. În acestea se găsește un fluid ce înconjoară terminațiile nervoase conectate cu pulpa dintelui. Stimulii reci, calzi, dulci sau acizi cauzează mișcări ale fluidului din canaliculele dentinare, ce stimulează terminațiile nervoase, provocând durerea.

Când simțim o durere la contactul cu alimentele reci, calde, prea dulci ori acide, sau în timpul periatului dinților, acesta este un semn că avem o sensibilitate dentară. Aceasta apare deoarece protecția naturală a dinților (smalțul și gingia) a dispărut (din diferite cauze), iar nervul dintelui nu mai este protejat de agresiunile exterioare.

Ce provoacă sensibilitatea dentară?

Expunerea dentinei în mediul cavității bucale poate fi rezultatul:

  • periajului dentar incorect, cu mișcări orizontale în vecinătatea gingiei;
  • afecțiunilor gingiei care provoacă retragerea ei de la suprafața dinților descoperind rădăcinile;
  • îndepărtării smalțului de la coletul dinților prin fracturi, tocire;
  • distrugerii smalțului prin carii sau eroziuni acide.

Cum combatem apariția sensibilității dentare?

Consultați medicul stomatolog în legătură cu tehnica de periaj corectă. Folosiți o pastă de dinți special destinată dinților sensibili. Trebuie să aveti grijă în păstrarea igienei dentare, dar și să adoptați un mod corect de periere a dinților. De asemenea, în comert este disponibilă o gamă largă de periuțe suple, cu peri moi, destinate dinților mai sensibili, care nu agresează smalțul acestora. Dacă problema persistă, medicul vă poate recomanda un tratament special în cabinetul stomatologic.

Programări

Dr. Laura Dorobanțu

0721 808 339

Dr. Iulian Dorobanțu

0722 271 772
0740 815 733

Dr. Cornelia Teodorescu

0742 588 370

Adresă

Splai Bahlui nr. 31, bl B4, parter, Iași, România
Facebook